Nov 8

Hallo,

Februari a.s. gaan we een week naar Salla… superveel zin in! Maar nu twijfel ik heel erg of ik mijn spiegelreflex camera mee ga nemen of mijn compact camera. Ik ben nog niet erg ervaren met mijn spiegelreflex en ik zie een beetje op tegen het verwisselen van de lenzen (vooral buiten in de kou), condens, andere instellingen (witbalans – sneeuw)enzv….En ook het meenemen van de camera+lenzen bij de safari’s. Wat zijn de ervaringen met compact camera fotograferen (vooral licht op de foto’s) en spiegelreflexen? Wat adviseren jullie?

Alvast bedankt!

Emmy de Jong

16 reacties op “Fotocamera: spiegelreflex of compact camera”

 1. awvhaarlem zegt:

  Dank je wel,weet niet zo goed hoe dit werkt.Wel vind ik fijn om te weten hoe of wat met camera. Bep.

 2. B.Art zegt:

  @Waar in Lapland?
  Inderdaad moeten de bovenkledingstukken iets groter dan ‘passend’ zijn.
  Ook de snowboots dus.
  Met verwarmingszooltjes heb ik nog geen ervaring opgedaan, maar ’t is het proberen waard. Als de zon schijnt (en dat kan heel goed eind januari) dan is een zonnebril een must met al die weerkaatsende zonnestralen op de sneeuw.

  N.B. Misschien dit onderwerp afsplitsen vanaf reactie 7, want het oorspronkelijke onderwerp was “Fotocamera: spiegelreflex of compact camera” 😉

  B.Art

 3. awvhaarlem zegt:

  Hallo wij 4 meiden gaan 29 jan.naar Lapland.Mijn vragen zijn,moet je snowboots een grotere maat hebben i.v.m.2 paar sokken.
  Hoe denken jullie over verwarmingszooltjes in schoenen en handschoenen ? Ook is mijn vraag of je een zonnebril echt nodig hebt. Hopenlijk krijg ik snel antwoord. voor allen zalig kerstfeest.

 4. B.Art zegt:

  @Sophie
  Hartelijk dank voor de goede wensen; in het Fins is het :
  Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!
  Meerdere vragen dus evenzovele antwoorden, maar wel binnen één bericht:
  Uiteraard je eigen winterkleding meebrengen/aantrekken!!!!!
  Die thermo-overall gaat in pricipe als buitenste laag aan.
  Afhankelijk van de daadwerkelijke temperatuur trek je dan de noodzakelijke lagen eronder aan. Zie ook het kledingadvies op deze site!!!
  Bij normale wintertemperaturen en om te wandelen is dan meestal de gangbare ski-/winterkleding voldoende. Dat wandelt ook fijner dan in zo’n overall.
  Er ligt al zo’n 50cm sneeuw, dus dat moet voldoende zijn ( ).
  Eind januari zal er ongetwijfeld nog wel wat meer liggen.
  Die eerste sneeuw zakt wel iets in, maar maak je dus geen zorgen!.
  Om de actuele stand van zaken bij te houden: http://www.salla.fi/webcam .
  Je ziet dan het Salla-Dorp (‘centrum’).
  Onder dit plaatje kun je “Sallan Hissit” aanklikken en dan krijg je een van de skipistes in beeld.

  B.Art

 5. sophie zegt:

  Mister Bart
  nog even een vraag is ski broek en jas alsnog noodzakelijk dan om mee te nemen ?
  Gr Sophie Rietveld

 6. sophie zegt:

  Hoi MIster B !
  Hartelijk dank voor je uitgebreide versie op mijn vraag nu heb ik nog meer zin om naar Salla te komen ik kan nu gaan aftellen !
  Met deze tips kan een reiziger zijn koffer uitrusting gericht inpakken toch ? Ik maakte me al zorgen over de ruimte maar dat hoeft nu niet meer hihih.
  Mister B ik wens je daar fijne feestdagen en een mooie jaarwisseing en alle goeds in gezondheid voor 2012. ik las dat het nu erg koud is in de nacht ……..- 30 ? en …..ligt er al voldoende sneeuw waar ik me op kan verheugen ?
  Nogmaals dank en tot in Salla!
  Gr Sophie Rietveld

 7. B.Art zegt:

  Wat betreft de thermokledinguitrusting: die is hier aanwezig, incl. de snowboots. Voor de safari’s is het goed om die boots een maatje groter te kiezen, zodat je een extra paar sokken aan kunt doen. Ruimte betekent warmte (vandaar ook dat je kleden in laagjes de beste manier is). Thermo-ondergoed als basis, maar probeer katoenen T-shirts te mijden in de ‘opbouw’ van die laagjes. Die houden nl. het vocht vast dat je uitzweet. Dat zorgt dan weer voor afkoeling. Bij sneeuwschoenwandelen en langlaufen ben je meer in beweging en kun je je ook iets minder dik kleden.
  Belangrijk is dat de buitenlaag winddicht is. Dat geldt m.n. ook voor de handschoenen/wanten: Goede thermovoering én winddicht! Bij de safari’s ook in het kleedpakket inbegrepen. Vaak zijn dit grote lederen wanten die je over je eigen handschoenen/wanten aandoet. Altijd het hoofd, handen en voeten goed beschermen/inpakken tegen de kou en laat geen warmte ‘weglekken’.
  De overalls zijn uit een stuk en hebben capuchons. De broekspijpen hebben lange ritssluitingen, doe die goed en helemaal dicht!!!
  Als je noorderlicht gaat kijken: Wees er goed op voorbereid. Je staat dan natuurlijk vaak stil en dan ‘trekt de kou op’. Dus tijdens die nachtelijke ‘escapades’: Thermo-overall aan! 🙂
  Hoewel veel activiteiten al in NL/B geboekt zijn en bijna overal met credit/bank card betaald kan worden is het wel handig om ook wat cash bij je te hebben, de geldautomaat staat in het dorp en dat is 10km verderop. Je kunt daar bijv. pinnen als de ‘boodschappenbus’ daar heen gaat.
  In een van de 3 supermarkten van Salla zijn zelfs ook enkele artikelen uit NL te koop. Bijv. kaas, appels, tomaten, paprika’s, allerlei Euroshopper artikelen en koekjes van eigen deeg van een fabrikant uit Friesland.
  Maar een elandpotje of rendierbiefstuk in het restaurant is ook niet te versmaden natuurlijk! 🙂
  Stel je in op mogelijke buitentemperaturen tussen rond het vriespunt (zulke dagen zitten er weleens tussen) tot, nu en dan, een graadje of dertig/veertig in de min :-))
  En word je dat te koud: De sauna is dan een heerlijke uitwijkmogelijkheid!
  Zo’n Laplandreis gaat bij de meesten de boeken in als een ongekende levenservaring.

  Tot ziens, tot Salla!
  B.Art

 8. sophie zegt:

  @ Bart het betreft de reis naar Fins Lapland
  Husky- en sneeuwavontuur Salla.

  Gr Sophie

 9. B.Art zegt:

  Misschien handig om te vermelden welke bestemming en welke reis het betreft?

 10. sophie zegt:

  Hoi
  Ook wij 2 vriendinnen gaan de reis maken met vertrek op 22 januari tm 29 januari ben zo benieuwd naar de reis ik wil dit namelijk al heel lang. Ik zelf ben 12 jaar reisleidster geweest in Azie dus het kwam er maar niet van….
  Zijn er nog tips te geven van ex reizigers ? Alhoewel de site goede informatie geeft hoor wil ik toch weten of het noodzakelijk is om bijvoorbeeld snow bootz mee te nemen ? Verdere tips altijd welkom enne moet ik iets hollands lekkers mee moeten nemen voor een nl gids aldaar laat het me weten…!
  Gr Sophie

 11. B.Art zegt:

  Beste Stefan,

  Aan enthousiasme geen gebrek zie ik wel! En neem maar van mij aan, dat wordt nog erger als je hier eenmaal rondloopt 🙂
  Ik hoop dat je ook een groothoeklens hebt!
  70mm is voor noorderlichtfotografie nl. niet zo fijn.
  Lenzen vanaf 28mm en lager ( uiteindelijk kom je bij wat men “fish eye objectieven” noemt, 14 of 15mm) zijn beter geschikt. Gangbaar zijn groothoeklenzen tussen de 18 en 28mm.
  Wat betreft je vraag over de batterij het volgende: Niet lachen he?
  Leg de batterij in het vriesvak van de koelkast of in de diepvries.
  Niet ‘kaal’ maar bijv. in een washandje. Bij mijn weten gaan diepvriezers meestal niet lager dan -21C. Zo’n temp. komt hier regelmatig voor. Niet boos worden als het hier ter plaatse in de praktijk 15C minder of meer is….
  Je kunt na een uurtje of zo de (accu)batterij weer tevoorschijn halen (goed opletten dat er geen ‘rijp’ op zit!!!!! En dan kun je testen of er nog spanning op staat (vast wel). Daarnaast is het handig om een volle lading een keer helemaal op te gebruiken. Bij gebruik van de flitser gaat het natuurlijk ook sneller dan wanneer je allen maar flitsloze foto’s maakt.
  Om noorderlicht te fotograferen heb je de flitser niet nodig, maar soms is het leuk om ‘in te flitsen’. Flitsbereik is meestal maar een paar meter, maar met de reflectie van de sneeuw heb je een iets groter bereik.
  Met filters heb ik niet zoveel ervaring, Bij noorderlichtfotografie iig niet erg handig met het oog op hinderlijke reflecties tussen het filter en de lens.
  Ik fotografeer noorderlicht altijd zonder filter.
  En inderdaad ga ik me zsm verder bekend maken op het net en ook hier, maak je daarover geen zorgen 😉

 12. nijwening zegt:

  B.Art, klinkt interessant, een foto tour in/bij Salla. Wij (ik, mijn vrouw en een bevriend stel) zijn in Salla (Pan Village Oulanka) in de week vanaf 19 februari. Ik neem zeker onze camera’s (ik heb een Pentax K5, inclusief 2.8 70-200mm lens van Sigma, mijn vrouw heeft een Km) en toebehoren (filters, geheugenkaartjes, statief e.d.) mee. Ik ben een beginnende hobbyist, weet er al aardig wat van en ga ook nog sneeuw-oefenen in NL, maar ik laat me graag inspireren en leer graag wat bij. Met name het Noorderlicht… dat wil ik graag vastleggen als ik de kans krijg. Nu alvast wat vragen:
  – Ik heb onlnags alvast 1 extra batterij bijgekocht, maar…. is dat genoeg?
  – En heb je nog suggesties voor filters (behalve polarisatiefilter, die heb ik)?
  Hou me op / ons / deze blog op de hoogte van het hoe en wat in Salla, en hoe we je op het web en in Salla kunnen vinden / bereiken.

  Stefan

 13. B.Art zegt:

  Beste SuZo (en andere lezers),

  Inderdaad nog niets te vinden op het internet over “B.Art Collection”.
  Dat heeft te maken met de geldende regeltjes. Vanaf 1 januari 2012 mag ik officieel on line. Neemt niet weg dat ik natuurlijk hier en daar al iets kan laten doorschemeren. Ik woon nl. al 12 jaar in Salla en was voorheen coördinator toerisme in Salla, Oos-Lapland, Noordoost-Finland en Lapland.
  In die periode ging ik uiteraard ook wel eens individueel op stap in deze schitterende regio en soms nam ik dan bekenden mee. Je zult dan ook regelmatig m’n naam tegenkomen in de diverse reisverslagen.
  Eentje wil ik er in dit geval specifiek uitlichten, omdat hier een verslag gegeven wordt door iemand die al vele malen in Salla was en een dagje Nationaal Park Oulanka met mij meemaakte: http://www.fransslootman.nl/Lapland/Salla%202009/Dag%207/Lapland2009dag7.htm
  Als je in Salla bent, kunnen we de evt. data en bestemmingen precies afspreken, want het programmaschema van het Rendierpark bepaalt in eerste instantie hoe zo’n week eruit komt te zien.
  De reizen vanaf 6 januari zijn door mij in principe ingedeeld met vrijdag en zaterdag als excursiedagen naar Oulanka (min.5pers., max.16pers.per keer).
  We gaan het allemaal meemaken! 🙂
  O ja, kijk ook maar eens hier, want ook ’s zomers ben ik alert:
  http://nos.nl/artikel/245408-zonsverduistering-om-middernacht.html
  en zelfs op National Geographic:
  http://news.nationalgeographic.com/news/2011/06/pictures/110602-solar-eclipse-arctic-midnight-sun-tonight-partial-science/#/arctic-solar-eclipse-june-2011-starting_36186_600x450.jpg (en klik ook op de foto erna)
  of op msn photoblog: http://photoblog.msnbc.msn.com/_news/2011/06/02/6773349-marvel-at-the-midnight-sun-eclipse?chromedomain=cosmiclog
  (doorscrollen naar laatste foto en lees de teksten boven en onder de foto alsook de comments).
  en hier nog een paar fotootjes van het noorderlicht in Salla op spaceweather.com: http://www.spaceweather.com/archive.php?view=1&day=30&month=03&year=2011 als je op de foto klikt komen er nog meer tevoorschijn.
  Tot ziens, tot Salla!

 14. SuZo zegt:

  Beste B.Art!

  Ik vertrek op 15 januari voor een weekje naar Salla, Er is nog ruimte over in ons programma en ik zou graag willen weten of er dan iets te regelen valt wat betreft een excursie van het een of ander (alles met fotografie vind ik leuk).. Ik ben in het bezit van een spiegelreflex (Canon 600D).

  Ik zou het erg gaaf vinden om op excursie te gaan en het Lapse landschap mooi vast kunnen leggen door tips. Ik fotografeer al best lang maar je leert altijd weer bij! Ook is fotografie in sneeuwlandschap nog nieuw voor mij en dat lijkt mij een tak apart!

  Als we contact kunnen opnemen met elkaar zou ik dat heel gaaf vinden. Ik heb gezocht op google maar ik kon nog niets over ene bedrijfje vinden, misschien was ik iets te snel daarmee ;).

  Vriendelijke groet,
  Su?Zo!

 15. B.Art zegt:

  Wie vanaf januari in Salla komt, kan een heuse noorderlichtfotografiecursus boeken bij …….. jawel B.Art 🙂
  “B.Art Collection” zal dan als nieuw bedrijfje enkele programma’s rondom het thema Aurora Borealis (Noorderlicht) gaan verzorgen. Allereerst een Aurora Borealis Multimediashow en daarnaast dus een Aurora Borealis Fotografiecursus
  Tevens excursies per minibus naar Nationaal Park Oulanka (doorgaans op vrijdag en zaterdag).
  Op de op deze webpagina vermelde links (rechterkant, boven de Twitterberichten) staat op de site van Frans Slootman een impressie van zo’n excursie).
  Uiteraard komt er nog een officiële en uitgebreidere toelichting, maar dan kan er nu alvast rekening gehouden worden in de voorbereidingen!
  Dus neem beide camera’s maar mee, alsook het instructieboekje ( ).
  Het gaat ook mogelijk worden om een camerastatief te huren (zolang de voorraad strekt).
  Tot ziens, tot Salla!
  B.Art

 16. Beste Emmy,

  Leuk dat jullie in februari naar Salla gaan! 1 ding is zeker, je moet zeker een camera meenemen;-) Zelf neem ik altijd beide camera’s mee. Als je nog niet zo ervaren bent met je spiegelreflexcamera is de automatisch instelling natuurlijk de beste optie. Andere instellingen als witbalans (oplossen door iets over te belichten) zijn iets minder belangrijk omdat je thuis altijd de kleuren van de foto’s iets kunt aanpassen. Met de spiegelreflex kan je natuurlijk wel prachtige foto’s maken maar ik zou niet te vaak lenzen verwisselen. Bij de ene excursie is soms een kleine camera handig maar als je zelf lekker gaat wandelen kan je natuurlijk ook prachtige foto’s maken, en wat dacht je van het Noorderlicht? Dit kan je normaal gesproken niet met een compactcamera fotograferen. Condensvorming ontstaat vaak bij vanuit de koude lucht ergens naar binnen lopen. Dit is normaal gesproken slechts van korte duur. Dit kan ook bij een compactcamera ontstaan. Een paar tips: Neem extra accu’s of batterijen mee! Door de koude gaan ze sneller leeg. Hou de extra accu’s dicht op je lichaam zodat ze wat warmer blijven. Neem extra handschoen/wanten zonder vingertoppen mee. Deze kan je gebruiken tijdens het fotograferen en blijft toch de rest van je hand warm. Je hebt hele dunne die je onder je gewone wanten/handschoenen kan doen. Neem extra gigabytes mee! Je gaat ze zeker gebruiken. Bijna iedereen maakt vele malen meer foto’s dan verwacht… En geniet vooral ook momenten zonder foto’s te maken…. Heel veel plezier in Salla!

  Met vriendelijke groeten,
  Arne

Geef een reactie