mei 12

(bron: Wereldwijzer Noord-Scandinavia, door Henk Filippo & Elio Pelzers)

Een opvallend aspect van Lapland zijn de in lengte ongelijke seizoenen: Lange koude en donkere winters en korte zomers vol licht. Voorjaar, zomer en herfst zijn samengebald in een korte maar intensieve periode, waarin de veranderingen in de natuur zich razendsnel voltrekken. De Samen hebben het jaar traditioneel ingedeeld in acht jaargetijden, die de veranderingen in de natuur zich razendsnel voltrekken. De Samen hebben het jaar traditioneel ingedeeld in acht jaargetijden, die de veranderingen in de natuur volgen: winter, lenteweer, lente, lentezomer, zomer, herfstzomer, herfst en donkere tijd.
[singlepic id=156 w=320 h=240 float=right]
Winter (december – maart)
Het land is maanden lang in een dikke witte deken gehuld, het is donker en koud. Overdag heerst een blauwige schemering en de luchten worden overdag opgesierd door parelmoeren wolken. De lange duistere nachten worden betoverd door het noorderlicht. In de grotere steden heerst een gezellige kerstsfeer, u kunt overnachten in een ijshotel, meedoen aan een arresleetocht of rendiersafari, of een bezoek brengen aan de Kerstman. Vanaf januari komt de zon weer terug en beginnen de dagen te lengen.

Lentewinter (maart-april)
In de lentewinter ligt er veel sneeuw, de dagen worden snel langer en de zon laat zich vaker zien. De rendieren beginnen aan de trek over de besneeuwde hoogvlakten naar de zomerweiden aan de Noorse kust. Het is de ideale tijd voor een skivakantie in Lapland, een schaatstocht op de bevroren meren, of een van de nieuwere vormen van wintersport (ijsvissen, sneeuwschoenwandelen, sledehondentocht, sneeuwscootersafari). Op verschillende plaatsen worden de jaarlijkse, kleurrijke, Samische festivals en wintermarkten georganiseerd.

Lente (mei-juni)
Sneeuw en ijs worden weer water en de natuur ontwaakt na de lange winter. De rendieren kalveren op de zomerweiden. De dagen zijn lang en zonnig, en u kunt tot ver in mei het besneeuwde bergland met langlaufski’s verkennen.

Lentezomer (juni)
In juni raken de bergmeren ijsvrij, wordt het warmer, worden de berkenbomen groen en ontluiken vele planten. De rendieren grazen op de zomerweiden om vet op te bouwen voor de komende winter. Dit is de periode van het hoogwater in de rivieren, de ideale tijd voor wildwaterkano- of rafttochten. Op 21 juni viert men midzomernacht en gaat boven de poolcirkel de zon niet meer onder.

Zomer (juli-augustus)
De zomer is de tijd van de middernachtzon en een uitbundige natuur vol frisse groene kleuren. In de bergen worden de rendierkalfjes bijeengedreven en gemerkt. Het is de beste periode voor het vissen op zalm en forel, op het maken van bergwandelingen en kanotochten. Alleen muggen kunnen de idylle verstoren en een ware plaag vormen, in het bijzonder op de drassige hoogvlaktes, waar het ook vaak warmer wordt dan 20 graden Celsius.

Herfstzomer (augustus)
Augustus is het paddenstoelen- en bessentijd en vallen de eerste koude nachten in. De avonden beginnen donkerder te worden en de lucht wordt overdag merkbaar kouder. De rendieren bereiden zicht voor op de winter. De vakantievierders en muggen zijn weg en de meeste toeristische voorzieningen zijn nog maar beperkt open.
[singlepic id=178 w=320 h=240 float=left]
Herfst (september-oktober)
In de herfst komen de eerste nachten met vorst en de natuur bereidt zich voor op de winter. De rendieren worden bijeengedreven en een deel van de rendierstieren wordt geslacht, voor de paartijd begint. Sneeuw valt op de bergen en na de eerste subtiele kleurveranderingen op de Lapse fjell breekt de Ruska aan, een heftige maar korte periode (twee tot drie weken) waarin Lapland verandert in een waar schilderspalet met gele, oranje en rode herfstkleuren. Dit is een ideale wandeltijd met kraakheldere frisse luchten. Veel hotels openenen speciaal voor deze periode nog even hun deuren.
[singlepic id=158 w=320 h=240 float=right]
Donkere tijd (november)
De bomen zijn kaal en de sneeuw begint gestaag te vallen, ook in het laagland. De rendieren trekken naar hun wintergraasgebieden in de bossen en zoeken naar voedsel onder de sneeuw. De dagen worden korter en ook overdag begint het te vriezen. In november begint de lange winter en de periode van schemering.

Geef een reactie

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.